Krampen horen die erbij?

Je bent niet alleen! Veel vrouwen hebben maandelijkse klachten waardoor ze op die dagen niet alles uit het leven kunnen halen. Ik ben er zelf zo een. Nu 43 jaar, maar sinds mijn eeste menstruatie heb ik hevige bloedingen gepaard met krampen. Ook mijn moeder had hier altijd last van en mijn grootmoeder, waardoor je snel het ide kreeg dat het er vast bijhoort.
Het is me meerdere malen overkomen dat ik opstond en een natte plek achterliet op een stoel en met plekken terug naar huis moest, met een krant en een tas aan twee kanten mijn lichaam bedekken, omdat geen enkele dekking mogelijk was.  Ik voelde me op dat soort momenten super onzeker en dacht dat de hele wereld me aanstaarde, maar door de pijn en de krampen keer je je terug in je eigen wereld en er was op dat moment ook verdere even niets aan te doen.

Waarom hebben we die krampen keer op keer weer?

Om de baarmoeder op te schonen wordt de binnenste laag maandelijks afgestoten als het ware. De verkramping in deze baarmoederwand zorgt ervoor dat deze lagen loslaten. Voor de een is dat een mild en onprettig gevoel terwijl anderen een paar dagen zijn uitgeschakeld en met een warm kussentje onder de deken zijn teruggetrokken. Als de pijn heel heftig is dan is dat niet normaal, ongeacht wat anderen zeggen. Het betekent dat er binnen het proces om de baarmoederwand los te laten iets niet helemaal goed verloopt. Wellicht is er sprake van een vorm van endometriose of heb je last van verklevingen. Neem controle over je eigen gezondheid en zorg dat je je beter gaat voelen door te achterhalen wat er speelt.

Quick fix

Ik weet dat vele vrouwen geneigd zijn om een pilletje (aspirine of Ibuprofen) tegen de krampen in te nemen maar wees ook bewust van de impact. Aspirine zorgt bijvoorbeeld voor bloedverdunning, ofwel het werkt als een antistollingsmiddel. Negatieve effecten van NSAID, zoals Ibuprofen, zijn maagproblemen, hoge bloeddruk, vocht vasthouden, hart- en nierproblemen en eventueel uitslag en de pijn kan wellicht voor even weg zijn, maar de oorzaak is hiermee niet weg.

Ik veroordeel niemand door af en toe een pijnstiller te nemen en ik wil niet zeggen dat ik heilig ben, maar ik mag ze simpelweg niet vanwege mijn Mastocytose. Zelf neem ik vaak een curcuma pil om de scherpste randjes eraf te halen.

Bewegen

Vergeet niet regelmatig te bewegen. Het is niet noodzakelijk om marathons te gaan lopen of dagen in de sportschool door te brengen, maar het is wel goed om elke dag 30-60 minuten te bewegen, zoals gewoon lekker buiten lopen of yoga om de doorbloeding van het lichaam en ook de baarmoeder te stimuleren.

Yoga poses die kunnen helpen bij pijn om de onderrug en buikspieren te helpen ontspannen zijn:

  • Child’s pose
  • Happy Baby
  • Twist van het bovenlichaam

Stress

Om zoveel mogelijk te ontspannen is het in deze tijd extra belangrijk om lief te zijn voor jezelf. Neem de tijd voor jezelf, zet jezelf in het zonnetje en neem de tijd om met aandacht te ademen. Zowel yoga als meditatie werken met een bewuste ademhaling. Deze vormen van mindfulness zijn bewezen manieren om pijn te reduceren.

Ga rustig ergens liggen op een niet te harde plek, zorg dat het aangenaam qua temperatuur is of ga onder een deken liggen, geef je adem de aandacht en scan je lichaam langzaam van je tenen tot aan je kruin. Adem in door je neus en adem uit door je mond. Wees bewust van wat je voelt maar laat het daar zijn, zonder te oordelen. Focus je niet op de ongemakken maar op je ademhaling en het zijn. Scan je hele lichaam 3x en voel de pijn wegebben.

Orgasme

Voor sommige vrouwen helpt het om te ontspannen via een orgasme. De bloedcirculatie wordt in elk geval gestimuleerd, endorfines komen vrij en het gevoel van pijn kan hierdoor afnemen.

Voeding

Ook voeding kan een belangrijke rol spelen om pijn te verlichten.

Heeft jouw lichaam voldoende omega 3 ten opzichte van omega 6?
Omega 6 is superbelangrijk om ontstekingen aan te zetten, maar de omega 3 heb je nodig om de ontsteking weer uit te zetten. Als je hier niet voldoende van hebt dan slaat de ontsteking niet uit en blijf je pijn ervaren. De omega 3 stimuleert bloedcirculatie, vermindert het klonteren van bloed en de aanmaak van prostaglandine die gepaard gaat met menstruatiepijnen.

Magnesium staat bekend om het voorkomen van krampen. Het suppleren van magnesium helpt de spieren ontspannen. Voeding die magnesium rooft zijn alcohol, koffie, suikers en bewerkte voeding waardoor er nog meer verkrampingen kunnen ontstaan. Probeer deze producten sowieso tijdens de menstruatie te vermijden, maar het liefst altijd. Door dagelijks meer groenten, bieten, bonen, vette vis en schaaldieren te nuttigen kun je de hoeveelheid magnesium in je lichaam verhogen. Mocht voeding niet genoeg zijn dan kun je extra magnesium suppleren. Er zijn diverse soorten magnesium beschikbaar van goed tot slecht opneembaar. Meer over de verschillende soorten magnesium kun je in dit artikel lezen.

Wat gebruik jij?

Het meest natuurlijke zou zijn wanneer we het bloed zouden kunnen laten lopen, maar ik denk dat we er allen over eens zijn dat we dat niet willen. Vanaf mijn eerste menstruatie was de vraag onderling wat ga jij gebruiken: van die grote lappen in je broek, waardoor je je absoluut niet menselijk voelde of O.B.-tampons waar toen veel reclame voor gemaakt werd? Het was allemaal hartstikke spannend, maar na al die jaren is het vooral nog ongemakkelijk en verre van spannend meer.
Ik heb jarenlang Tampax gebruikt en wanneer nodig in combinatie met maandverband. Voor mij werkten de tampons die in de breedte uitzetten niet, want dat zorgde voor hevige pijnen. De tampons die langwerpig uitzetten waren voor mij de enige mogelijkheid, maar ik merkte wel dat er ook vaak veel vocht onttrokken werd naast bloed en de tampons werden door de druk van mijn eigen baarmoeder en hoeveelheid bloed ook naar buiten gedrukt, waardoor ik soms elke 30 minuten moest verversen. Ik weet dat ik een extreem voorbeeld ben met in drie dagen soms wel 600ml bloedverlies, waar gemiddeld genomen 60ml verlies optreedt. Ik ben een aantal jaren geleden overgestapt op een cup ondanks een paar keer dat het flink mis is gegaan, omdat ik de cup niet goed geplaatst had ben ik helemaal om. Geen heftige druk meer die iets mijn lichaam uit wil werken. Geen extra vocht dat onttrokken werd en inzage in hoeveel bloed ik nu maandelijks verlies. Ook nooit meer zonder zitten of iets naar de w.c. moeten smokkelen want de cup heb je na aanschaf voor altijd en is altijd bij de hand. Is een cup voldoende voor mij? Niet altijd, ondanks dat ik veel meer bloed kwijt kan in een cup dan in een tampon heb ik nog steeds momenten dat de cup overvloeit en daarom draag ik dan ook altijd een speciale anti-lek onderbroekje tijdens de heftige dagen. Het is fijn om te weten dat er vandaag de dag voor ieder wat wils is. Dus laat je niet ontmoedigen en vind jouw eigen oplossing die bij je past.